Forfatter Emne: Bruger rettigheder sudo/gksudo/root  (Læst 2089 gange)

Offline Blfriis

  • Administrator
  • Hyper medlem
  • *****
  • Indlæg: 611
    • Vis profil
Bruger rettigheder sudo/gksudo/root
« Dato: September 12, 2012, 03:54:49 pm »
Bruger rettigheder sudo/gksudo/root

Der er flere slags rettigheder på et Linux system.Alt efter hvilken slags bruger man er logget på som, har man også forskellige rettigheder.Bruger konti finder du under systemindstillinger -system - brugerkonti.Du kan logge ind som enten: Standard eller administrator.

Standard bruger
Er du logget ind som standard bruger, kan du bruger de programmer, som er installeret.Men du kan ikke installere nye programmer.Dette er med til at gøre Linux sikker, der er ikke noget der kan installere sig selv.

administrator
Som administrator har du flere rettigheder,du kan installere nye programmer, opdateringer osv.Det kræver dog at du, tildeler dig superbruger rettigheder, det gøres med sudo i f.eks terminalen.Hvis du skal installer eller fjerne et program med softwarecenteret eller synaptic,får du samme rettigheder når du bliver bedt om at indtaste din kode.Koden er den samme som dit login password.

sudo
Sudo er en forkortelse af " super user do" eller " super bruger gør ".Ja oversættelse lyder nogle gange underligt, men det kan også forklares med at du, i din egenskab af superbruger, fortæller terminalen hvad den skal gøre.

Root
Når du har skrevet sudo i terminalen er du blevet root.Root har alle rettigheder og som root kan du stort set alt.Men det er også som root at man skal passe på med, hvad man laver..Det kan virkeligt gå galt

gksudo
Med en gksudo kommando kan du åbne et grafisk program,med super bruger rettigheder.Her kommer et eksempel.
Kode: [Vælg]
gksudo gnome-commanderSÃ¥ starter den gnome commander op med root rettigheder (privileges)


Til oversigten
« Senest Redigeret: September 12, 2012, 04:40:46 pm af Blfriis »
Virker det, la' v?r og pil !!!