Hvad er Zorin Os og andre ofte stillede spørgsmål

Startet af Blfriis, Marts 06, 2012, 01:53:30 PM

Forrige emne - Næste emne

Blfriis

Forord

Hej til jer alle.Her vil jeg forsøge, at at lave en lille oversigt over hvad Zorin Os er og andre ofte stillede spørgsmål, som kunne være rart at få svar på.Oversigten bliver nok lidt lang, så bær lidt over med at jeg ikke lige får den færdig på en gang. Spørgsmål og svar har jeg fra ' Zorin os's hjemmeside og fra ' denne side '.Så rigtig god fornøjelse med oversigten, håber den kan give dig svar på nogle af de spørgsmål, du end måtte have angående ZorinOs, ellers spørger du bare løs i vores forum.

Hvad er Zorin Os           
Her kan du downloade Zorin Os klik på ' Get it ' og vælg hvilken udgave du ønsker.
Hvilke udgaver findes der.
Her er en installationsguide og her en til efter installationen
Kan jeg opgrader Zorin Os
Min printer virker ikke
Hvad er system kravene for at køre Zorin Os
Sådan Installerer du programmer i Zorin Os
Hvordan skifter man look'et på Zorin
Antivirus og Firewall
Java og nemid
Sådan installeres windows programmer
 


Hvad er Zorin Os

Zorin Os er et styresystem baseret på Linux, Ubuntu og gnome.Men hvor Ubuntu bruger Unity, det du ser på skærmen, har man i Zorin valgt et andet udseende. I den gratis version kan man vælge mellem Windows xp, Windows 7 eller Gnome look(udseende).I Premium Ultimate udgaven kan man også vælge Mac, eller Vista look.Man skifter udseendet med ' Zorin look changer '. Udgivelserne følger nogenlunde Ubuntu, altså ca 2 gange om året.Er man vandt til at bruge Windows er det let at vænne sig til Zorin Os, da det ' ligner ' det man er vandt til.


Top

Hvilke udgaver findes der

Af gratis udgaver findes der på nuværende tidspunkt:
Core Zorin Os 5.2 i både 32 og 64 udgaver.Som består af gnome 2.x miljøet i stedet for Unity.Den er i øvrigt udstyret med zRam patch'n, som forbedre ram ydelsen, ved høj belastning, se mere her på engelsk

Så findes der også Lite udgaven, som mest henvender sig til ældre og lidt ' lavt ydende ' pc'r.Den udgave fås naturligvis kun i 32b udgave.Den bygger på Lubuntu og LXDE desktop miljøet.

Sidst men ikke mindst findes der en Education udgave, som mest er henvendt til skole og undervisnings brug,Education's udgaven kan fås både som almindelig udgave, men også som lite udgave til de lidt ' svage ' pc'r.

Udover de ovennævnte findes der også nogle premium udgaver, disse udgaver kræver Zorin teamet så lidt penge for, eller en donation om du vil, men det er naturligvis ganske frivillig.På disse udgaver findes der så lidt flere præinstallerede programmer,som tak for donationen.Men igen det er ganske frivilligt, man kan jo bare hente den gratis udgave og selv installere programmerne, det er helt op til den enkelte bruger.

Men af Premium udgaver findes der.

Gaming udgaven, som er henvendt til dem som elsker at spille spil, er præinstalleret med over 40 ekstra spil så man er fri for at installere dem selv.

Så er der Multimedia udgaven,til dem som elsker at bruge video/foto redigering - 3D modeller - selv lave musik osv.

Så er der Business udgaven som er til dem der bruger regnskab - bogføring - aktie analyse osv.

Sidst men ikke mindst er der Ultimate udgaven, som har det ekstra, fra både gaming, multimedia og business udgaverne, samlet i en udgave.

Du kan se mere om premium udgaverne og downloade dem ' her fra linket '

Top

Kan jeg opgrader Zorin Os

Nej det kan man som sådan ikke, du er nød til at hente den ønskede version, og lave en ny installation, husk at tage backup inden du går igang.Men der kommer naturligvis løbende opdateringer, så dit system hele tiden er ' up to date ' som man siger.Se evt. mere Her på engelsk

Top

Min printer virker ikke

I nogle tilfælde virker printeren ikke, dette kan ofte løses ved at installere programmet ' Turboprint , men prøv at skrive i forum først.

Top

Hvad er system kravene for at køre Zorin Os

For de gnome baserede udgaver (ikke lite)
700 MHz x86 processor
3GB ledig plads på HD
376 MB ram
Grafikkort der kan klare 640x480 opløsning
Lydkort

For LXDE lite udgaverne
266 MHz x86 processor
2GB ledig plads på HD
128MB Ram
Grafik kort der kan klare 640x480 opløsning.
Lydkort

Top

Hvordan skifter man look'et på Zorin

Som standard i ' core ' og premium udgaverne, er det W7 look'et når du starter op, men ønsker du at skifte til xp eller noget andet finder du look changer ved at gå i menu - systemværktøjer - look changer og der kan du vælge hvilket look (udseende) den skal have.

Top

Antivirus og firewall

Da Linux jo er fri for windows vira, behøver man som sådan ikke antivirus.Men er man på et netværk med windows maskiner, kan man godt installere antivirus, for at beskytte disse, man kan f.eks vælge Clam antivirus fra softwarecenteret, hvis man bruger et andet program fra nettet, skal man være sikker på at det virker til linux, men gør op med dig selv om du synes det er nødvendigt.
Firewall hedder i Zorin Os, Brandmur programmet kan du starte fra menuen, skriv brandmur i søgefeltet så kan du aktivere den.Det kan også gøres fra Terminal
sudo ufw enable

Deaktiver den med
sudo ufw disable

Tillad alle forbindelser,KAN IKKE ANBEFALES
sudo ufw default allow

Luk alle forbindelser med
sudo ufw default deny

Se status med
sudo ufw status

Ã...ben port med
sudo ufw allow port *****

Luk port med
sudo ufw deny port ****

Bloker ip med
sudo ufw deny from ip ******

Top

Sådan installeres windows programmer i Zorin Os

Hvis du skal installere et windows spil eller program, skal du downloade exe filen, eller kopiere cd'n ind i hjemmemappen. Når du så har filen, skal du højreklikke på filen, og så på egenskaber. I egenskaber finder du ' fanen ' Rettigheder, her giver du Ejer lov til både at ' læse og skrive ' og ved Udførsel: giv tilladelse til 'kørsel af fil som et program '.Ved fanen ' Ã...ben med ' vælger du Wine eller playonlinux. Så luk vinduet ned og dobbelt klik for at starte installationen, herefter kan du finde programmet/spillet under wine, eller som et icon på skrivebordet.. Held og lykke.

Top
Virker det, la' vær og pil !!!