Zorin Os 7 Lite download installering osv (ikke Core eller ultimat udgaverne)

Startet af Blfriis, Juli 28, 2013, 09:28:13 PM

Forrige emne - Næste emne

Blfriis

Forord

Ja så er Zorin Os 7 lite udkommet, for nogen tid siden, så nu må jeg hellere få lavet en lille guide til den også.Zorin os 7Lite bygger på Lubuntu 13.04 og kan hentes her.
Om du vil følge guiden eller om du vil gøre noget anderledes er naturligvis helt op til dig og på eget ansvar ;)

Når du har hentet iso filen ned, så skal du ha den brændt til en dvd eller usb pen.Husk brænd ved laveste hastighed, brændingsguide kan findes her

Installering
Vigtig efter installationen
Lidt tips til Lubuntu
Medibuntu
Medibuntu er stoppet Læs mere her
Slet filer efter installation
Programmer
Drivers
Bliv root i Z 7 lite
Lyd
Tweak
Tilføj fjern ikoner til panel
se undermapper
Zeitgeist
Tilføj printer
Tips & Tricks Til Z 7 Lite
Java & Nemid Zorin 7
Sådan installere/afinstallere du et program i Zorin.
Installering

Når du ha hentet og brændt iso filen, er du ved at være klar til selve installeringen.Boot op på dvd'n og vælg " Boot the live system ".
Nu kan du så teste om systemet virker som det skal, netkort lyd osv.Dobbelt klik så på installer ikonet.Så går selve installationen igang.

Herefter arbejder den med installationen,lad den gøre sig færdig og tast enter og fjern dvd eller usb, så er du klar til det vidre forløb.
top


Vigtig efter installationen

Efter installationen er færdig er det vigtig at den bliver opdateret, det kan i de fleste tilfælde, gøres med kommandoen.
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
tast enter og skriv koden.Husk det kan ikke ses når du indtaster koden, men den registreres alligevel.

I tilfælde af problemer med opdatering,eller hvis den har opført sig underlig, kan man også opdatere på en anden måde.Husk at bruge netkabel.
Start maskinen op og hvis Zorin er det eneste system hold shift tasten nede under opstart, så kommer du frem til grub,hvis der er flere systemer installeret kommer den automatisk frem.Når grub kommer frem vælg Advanced options.


Vælg derefter recovery mode.


Så arbejder maskinen lidt,aktiver derpå netværk


Vælg så dpkg


Vælg så root det er muligt at du skal scrolle ned for at se den.


Når den så er færdig, kommer der en terminal lignende skærm frem, der skriver du så
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgradeNår så den er færdig med opdateringen genstart med Ctrl+Alt+Del lad være at bruge resume.

Du kan også gennemtvinge opdatering med kommandoen (husk at tjekke dine softwarekilder)
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade -f

Man kan også vælge at gøre det med Synaptic, åben synaptic og klik på reload/genindlæs og marker alle opdateringer og til sidst på anvend.


top

Medibuntu


Medibuntu er stoppet Læs mere her

Medibuntu er nogle ekstra programmer og codeks som ikke bliver installeret fra start bl.a libdvdcss2 som er nødvendig for at afspille dvd og skype er også med der i.Om du vil installere hele medibuntu eller om du bare vil installere div. codeks er helt på til dig og på eget ansvar.Ønsker du at installere hele pakken kan det gøres med denne kommando
sudo -E wget --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list http://www.medibuntu.org/sources.list.d/$(lsb_release -cs).list && sudo apt-get --quiet update && sudo apt-get --yes --quiet --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring && sudo apt-get --quiet update
Hvis du så ønsker at kunne sende fejlrapporter skal du også køre næste kommando
sudo apt-get install app-install-data-medibuntu apport-hooks-medibuntu
Se evt mere her

top

Slet filer efter installationen
Når du har installeret et program, kan du sætte synaptic til automatisk at slette de filer som der ikke længere er brug for.Det kan du gøre ved at åbne synaptic og klik på indstillinger derefter filer sæt prik i " Slet hentede pakker efter installation og på anvend-ok, så skulle det virke..

Se evt mere her om synaptic

top


Programmer

Gdebi
Gdebi er et pakkehåndterings program, som kan bruges til at installere deb filer(hvis man som jeg synes at softwarecenteret er lidt for langsom),du skal blot hente filen ned og højreklik - åben med Gdebi så går installationen igang.
Gdebi kan installeres fra synaptic eller softwarecenter, eller du kan køre flg. kommando
sudo apt-get install gdebi

Synapse
Synapse er et søge program,det kan søge efter filer programmer osv personlig synes jeg det er ganske uundværlig,det finder du også i synaptic eller kør kommandoen
sudo apt-get install synapse

top

Drivers

I Zorin Os7 lite finder du yderlige drivers via synaptic.Klik på menu (det blå/hvide Z) og på systemværktøjer og til sidst på synaptic.Du kan også starte synaptic via synapse.Når synaptic er startet klikker du på Indstillinger > Arkiver > yderlige drivers. Så kan der ske 2 ting, enten står der ingenting som her under.Så behøver du ikke foretage dig mere, der er ingen drivere tilgængelig og systemet bruger blot de indbyggede drivers fra kernen.
Mulighed nr 2 er at den viser nogle tilgængelige drivers.

Så skal du bare sætte prik i den du ønsker at bruge og derefter på Apply eller Anvend.Genstart herefter pc'n.
I nogle tilfælde giver Nvidia driveren problemer, hvis dette er tilfældet prøv så dette.Kør disse komandoer i terminalen en ad gangen, tast enter og login kode når du bliver bedt om det.
sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-current nvidia-settings
Efter dette er det vigtigt at du genstarter pc'n og køre DPKG som vist oppe under vigtigt efter installationen, husk at der skal være tilsluttet kablet internet.Når den så har opdateret og er færdig, skal du ikke starte op ved at vælge resume men du skal genstarte med Ctrl+Alt+Del.
Kontroller evt om der er flere opdateringer tilgængelig.


top

Bliv root i Z 7 Lite
Skulle du have brug for at blive root i Zorin 7 Lite, kan du gøre det med følgende kommando i terminalen.
gksu pcmanfm
Så vil et nyt vindue åbne og du er root så længe dette vindue er åben, men pas på du ikke laver noget forkert.Når du lukker vinduet igen er du igen almindelig bruger.


Lyd
Lyden er ikke af den bedste kvalitet, så hvis du vil forbedre lyd kvaliteten lidt, kan du køre nedenstående kommando, men husk at det kræver du har medibuntu installeret.
sudo apt-get install sox libsox-fmt-all non-free-codecs faac flac pamanDu kan herefter finde programmet under Lyd og video.

top

Tweak

Af tweaks indstillinger er der ikke så mange i Zorin Lite, dog er der 2 steder du kan ændre udseende og tema osv.De ligger begge under Menu > indstillinger > her kan du så vælge mellem Openbox configurations manager eller udseende.


For at ændre på ikon størrelse skal du gå via Fil manager (hjemmemappen) > rediger >Preferancer > Display


top

Tilføj fjern ikoner på panelet
Hvis du vil tilføje eller fjerne ikoner fra panelet, kan du gøre det ved at højreklikke på panelet og vælge tilføl/fjern objektor, derefter rediger" Bjælke til programstart.så kan du herefter tilføje eller fjerne ikoner på panelet.

Som eksempel har jeg her tilføjet terminalen, Altså først åbnet "Tilbehør" markeret terminalen og klikket på tilføj, så viser terminalen sig i venstre side samt på panelet.


Hvis dit panel ser mystisk ud, af en eller anden grund, kan du højreklikke på panelet > indstillinger for panel > Udseende og vælge " systemets temea"


top

Se undermapper
Hvis du ønsker at se dine undermapper i hjemmemappen, skal du i venstre side af hjemmemappen ændre " steder " til Foldertræ så dukker undermapperne frem.


Zeitgeist
Nogen mener at Zeitgeist er en slags sladrehank og vil du have den deaktiveret skal du klikke på menu > indstillinger >Desktop Session Settings og fjerne fluebenet i Zeitgeist.


top

Tilføj printer

I langt de fleste tilfælde, finder systemet selv den rigtige driver til din printer, I tilfælde at den ikke skulle finde den kan du prøve følgende.

Når du skal tilføje printerer er den letteste måde at tilslutte printeren mens pc'n er slukket.Start pc'n kør så denne kommando i terminalen.Start terminalen med Ctrl+Alt+t
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
Når kommandoen er kopieret ind, tast Enter (knækpil)skriv din login kode, husk du kan ikke se når du indtaster men den registreres alligevel.
Tjek så om ikke den virker, hvis ikke kan du prøve følgende.Sørg for at printer er tilsluttet og tændt

Tilføj HP Printer
Installere programmet "hplip-gui"Start derefter programmet "HPLIP-Toolbox" du kan søge efter det i menuen eller med synapse, men ellers er det Menu>systemværktøjer>preferencer. Så guider den dig igennem opsætning osv.Canon printer
Følg guiden her

Samsung printer
Kig her eller her

Lexmark printer
kig her eller her

Brother printer
Kig her

Epson printer
Kig her
Husk at du skal bruge enten 32 eller 64 deb pakker alt efter dit system.Hvis der er en .alldeb pakke til rådighed burde den virke på begge systemer.

top

Tips & tricks til Zorin 7 Lite
http://lxlinux.com/
https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/Documentation

top


Endnu ikke færdig, men arbejder på sagen
Virker det, la' vær og pil !!!