Zorin Os 12 download installering osv.

Startet af Blfriis, December 10, 2016, 03:11:50 PM

Forrige emne - Næste emne

Blfriis

Forord
Guiden er endnu ikke færdig
Så udkom Zorin 12 endelig, den er bygget på Ubuntu 16.04 LTS og er supporteret til april 2021. LTS står for long term support, så hvis ikke du vil geninstallere hver 9 måned, er det mest praktisk at bruge LTS udgaverne.

I Zorin Os 12 er der lavet en del om siden Zorin 9, men vi tager det hen ad vejen i løbet af guiden.
For at hente Zorin Os 12 ned kan du klikke her. Her skal du så vælge om du ønsker Core eller Ultimate udgaven, Core udgaven er gratis og Ultimate koster lidt. Forskellen mellem de to udgaver kommer senere. Du skal også vælge om det er et 32 eller 64b du skal bruge til din pc. Langt de fleste pc'er i dag sælges med 64b system. Har du windows 8 eller højere er det 64b system.

jeg fandt denne guide angående efi grub

Når du har hentet iso filen ned, er det en god idé at tjekke md5sum. På siden her, kan du finde et program til at tjekke med, på siden finder du også checksummen til de forskellige udgaver. Hvis tjeksummen er den samme som står på siden, er der ingen fejl i dit download.
Du kan se mere om tjeksum her.

Så skal du have brændt en dvd eller lavet en usbpind du kan boote op på og installere fra. Hvis du kører med windows 8 eller 10 vil jeg anbefale dig at bruge Rufus. Rufus kan hentes her.  Kører du Linux i forvejen, kan du bruge Multiboot usb creator. Er det en dvd kan du brænde den med k3b, husk at brænde ved laveste hastighed.
Jeg har ingen pc med windows 8 eller 10, så jeg kan desværre ikke lave en ny guide, men vil dog henvise til en installationsguide som jeg har lavet før. Det er en dualboot guide mellem windows 8 og Zorin 9, men den burde også kunne bruges mellem windows 10 og Zorin os 12. Guiden finder du her.

Så er vi ved at være klar til selve installationen, HUSK AT TAGE BACKUP INDEN DU GÃ...R IGANG.

Installation
Efter installationen
Opdatering
Firewall
Dansk sprog
Anbefalede programmer
Skrivebordet
Udseende
Installation

Når du har bootet op på usbpen eller dvd, kan du vælge prøv Zorin. Så får du mulighed for at køre en live session. Det betyder bare at du prøver systemet af uden at installere noget. Du kan så teste om lyd, trådløs net, bluetooth osv virker som det skal.
Er alt ok klik så på installér ikonet. Systemet går så i gang med selve installationen, det først billede du ser er dette. Her kan du vælge om der skal hentes opdateringer, samtidig med at systemet installeres. Klik på fortsæt.


Så skal du vælge om det skal være det eneste system, eller dualboot. Hvis du er i tvivl, kan du evt kigge på gparted guiden her. I denne installation er der valgt , slet og installer, men det er jo også i virtuel boks.


Så skal tastaturet indstlles og testes.


Så skal brugernavn og login koden tastes ind. Vælg feltet " kræv min adgangskodefor at logge ind"  Hvis du vælger automatisk login,kan det give problemer senere, samt at det er også mere sikkert at bruge en kode.


Så skal tidszonen sættes, den foreslår dog selv Copenhagen.


Herefter går den igang med at kopierer filer og derefter at installere selve systemet.


Når den så er færdig skal den lige genstartes, klik på genstart fjern dvd eller usb pen når den beder om det, tast derefter på Enter.


Når computeren er genstartet kommer du til login skærmen, klik på bruger navn og tast login koden.


Herefter ser du så selve skrivebordet i dit nye system.


Til top


Efter installationen

Efter installering er det vigtigt at man får systemet opdateret, inden man opdatere skal man lige ind i software og opdateringer. I Zorin menúen ( Z) nede i venstre hjørne, kan du søge efter software og opdateringer, du kan også søge ved at taste på supertasten (windowstasten) og derefter skrive software og opdatering.


Når software og opdateringer er åben ser du dette, her sætter du flueben ved Canonical partner ( men ikke ved kildetekst)


Her sætter du flueben ved vigtige og anbefalede. Sørg også for at der står never eller aldrig på den nederste linje.


Det er også her du tjekker for drivers.


Når du sætter flueben eller ændre noget spørger den efter din kode, det er samme kode som login.
Så skulle det være i orden, tast så på luk, herefter på genindlæs, lad den arbejde færdig og tast på luk.


Opdatering

Så skal der opdateres, det kan gøres på flere måder, er man til terminalen kan det gøres med følgende kommando.
sudo dpkg --configure -a && sudo apt update && sudo apt dist-upgrade
Tast Enter og skriv din login kode, husk du kan ikke se koden, men terminalen registrere det alligevel, efter koden er tastet, tast så på enter igen og systemet går igang med at opdatere. På et tidspunkt skal du taste j for yes. I dette eksempel er der dog ingen opdateringer tilgængelig, da systemet er opdateret i forvejen.Man kan også vælge at opdatere med programmet Softwareopdatering, tast på supertasten (windowstasten) og skriv softwareopdatering, klik så på ikonet og programmet går i gang.


Vil man bruge Synaptic kan det også lade sig gøre. Er programmet ikke installeret i forvejen, kan det installeres fra softwarecenteret eller med kommandoen
sudo apt install synaptic

igen klik på supertasten søg efter synaptic, når programmet starter op, spørger det efter koden, det er din login kode. Når programmet er startet op klik på vælg alle opgraderinger.Til top

Firewall

Det er jo også en god idé at sætte sin firewall til, den er ikke aktiveret fra start. Den letteste måde er via terminalen, skriv følgende kommando
sudo ufw enable

Tjek evt status med
sudo ufw status

Du kan også slå den fra med
sudo ufw disable

Vil du hellere gøre det grafisk, skal du taste på supertasten igen og skrive indstillinger, så åbner programmet indstillinger.


Klik så på firewall configuration, og tast login koden. Slå firewall til.Til top


Dansk sprog

De fleste vil jo nok gerne have, at systemet er på dansk. For at sikre det, skal du igen åbne systemindstillinger, derefter kikker du på region og sprog.


Sikre dig nu at der står dansk alle steder og installer de evt manglende sprog pakker. Klik på installér og tast loginkoden, når systemet spørger om kode


Efter genstart skulle det gerne være på dansk det hele. dog kan der være enkelte programmer som ikke er fuldt oversat.

Til top

Anbefalede programmer

Programmerne herunder er ikke nødvendigvis uundværlige, men kan dog være gode at have installeret.

Gdebi
Er et pakke/installations program, skulle du får brug for at downloade en deb fil fra nettet, åbnes deb filen automatisk med softwarecenteret. Men du kan højreklikke på deb filen, vælg åben med gdebi. For at installere gdebi med terminalen, skriv denne kommando. Programmet kan naturligvis også installeres fra softwarecenter eller med synaptic.
sudo apt install gdebi 

Teamviewer

Teamviewer er et program til fjernstyring af computere, så man kan få hjælp eller selv yde hjælp. Teamviewer er ikke i softwarecenteret, men du kan hente Teamviewer her.
Så kan du jo evt installere den hentede deb fil med gdebi, højreklik på filen, vælg åben med andet program, vælg så gdebiHer kommer måske flere programmer med tiden, men for nu var det vist alt. Ellers er der jo masser af programmer i Zorin i forvejen.

Til top

Skrivebord

Skrivebordet har ændret sig i Zorin 12 i forhold til tidligere udgaver, det er ikke længere awn, som bliver brugt til panelet. Jeg vil forsøge at forklare lidt om det nye skrivebord.
Baggrundsbillede
Vil du ændre baggrundsbilledet, kan du enten højreklikke på skrivebordet, derefter på skift baggrundsbillede. Har du et billede du vil bruge, skal du bare åbne det og højreklik på billedet, klik så på anvend som baggrundsbillede.

Panelet
Nederst på skærmen har du panelet, længst til venstre har et Z, det er selve menúen. I menúen kan du søge efter de installerede programmer. Der finder du også genveje til hjemmemappen, dokumenter osv. Der er også genveje til software,indstillinger og aktivitetsoversigt.


Aktivitetsoversigten fortjener lige en nærmere forklaring, den kan i øvrigt også åbnes blot ved at taste på supertasten (windowstasten). Når du taster på supertasten viser den alle dine åbne programmer, du kan så på den måde skifte mellem programmerne. Dette kan du også gøre med Alt+tap. I søgefeltet kan du også søge efter programmer og filer.


Du kan medtage flere steder i søgningen, åben indstillinger - klik på søg - klik så på det lille tandhjul.


Så åbnes søgesteder, her kan du så klikke på det lille + og derefter tilføje flere steder.


De næste ikoner er genveje til de programmer man bruger mest, der er bla. en genvej til Geary mail program. Jeg bruger kun webmail så det ikon behøver jeg ikke. for at fjerne det, højreklikker jeg på ikonet, derefter på fjern fra favoritter, så ses ikonet ikke mere.


Hvis du ønsker at tilføje en genvej til et program, skal du åbne programmet, højreklik på ikonet, derefter på tilføj til favoritter.

Det sidste ikon i venstre side, er din hjemmemappe. Her finder du dokumenter musik hentede filer osv. På ikonerne øverst har du luppen til at søge, de næste giver mulighed for ændringer, af hvordan de vises, størrelse osv. ved det sidste ikon kan du oprette ny mappe, nyt faneblad med mere.På højre side af panelet ser du dette. Det første er bogstaverne da, det betyder bare at tastaturet er sat til dansk, skulle komputeren pludselig skrive andre tegn og bogstaver, skal du bare klikke der, og så rette til da igen.


Det næste felt har du øverst lydstyrken, bruges mikrofonen kan lydstyrken på den også ses her.
Så ses Internet forbindelsen, har er den kablet, men ellers står der trådløs, klik på trekanten, så bliver de trådløse vist og du kan oprette forbindelse til dit netværk.
Så vises batteri status, hvis det er en bærbar.
Til sidst vises brugernavnet, klikker du på trekanten kan du se log ud og indstillinger for konto.
Nederst kan du se et tandhjul, det er en genvej til alle indstillinger, det kaldes kontrol panel i windows.
I midten har du en hængelås, der kan du låse skærmen hvis du forlader pc'en et offentlig sted, eller hvis der er andre pilfingre i nærheden.
Det sidste ikon giver mulighed for at slukke pc'en eller genstarte.Yderst til højre har du ugedag og dato, klikker du på det åbnes en kalender. Der er også vist notifikationer, hvis et program er opdateret eller installeret, filoverførsel færdig osv.


Har du en ical kalender du vil tilføje, skal du åbne programmet kalender. Klikke på kalender indstillinger (ved siden af luppen) så får du mulighed for at hente diverse kalendere ind i Zorin kalenderen.


Der er også noget der hedder verdens ur, her kan du tilføje byer fra andre tidszoner. Du kan også finde programmet ure og så har du stop ur, alarm og timer.


Til top


Udseende

Husk at nogle af disse trin først træder i kraft efter en genstart.

Tast supertasten og skriv look eller appearance åben programmet.


Det første billede du ser er et af disse, alt efter om det er core eller ultimate du har.Scroller du lidt længere ned, kan du vælge hvilke ikoner, der vises på skrivebordet.


Lidt længere nede kan du vælge om minimer gendan luk, knapperne skal være til højre eller venstre.
Du kan også slå animationer til og fra.Under fanen Tema kan du vælge farver og hvilke ikoner du ønsker at bruge.Under skrifttyper kan du indstille hvilken skrifttype systemet skal bruge, samt størrelsen på bogstaverne, det kan være en fordel for de svagtseende.


Under panel kan du regulere om panelet skal være i bunden eller i toppen, samt størrelsen på panelet og hvor stor ( i højden) den skal være. Du kan også regulere hvor gennemsigtig den skal være.


Til top
Virker det, la' vær og pil !!!